dimarts, 27 de febrer del 2007

La donació d'òvuls


Ahir vaig anar a la meva ex-facultat a fer uns tràmits administratius. Sóc una economista frustrada. Vaig iniciar els meus estudis en un dels pitjors anys de la meva vida i amb una base matemàtica insuficient!
Doncs bé! Ja sabéu que passa quan fas aquestes coses! Recordes companys i companyes, cerveses al bar, algun que altre/a professor o professora,... i en algun moment t'atures a mirar els taulells d'anuncis de les associacions d'estudiants (Ah!!! el meu passat associatiu) i et trobes amb uns cartells buscant donants d'òvuls.
Em va sobtar veure'n tants però després vaig recordar un article a no recordo quin diari parlant d'aquest tema. Resulta que Espanya és un paradís pels tractaments de fertilitat i, per tant, per la donació d'òvuls. El nostre país no ha regulat encara aquesta pràctica tan freqüent i és tal el buit legal que es permet el pagament de la donació, aproximadament uns 2.000 Euros.
Així doncs, no és d'estranyar que el perfil de la donant sigui el d'aturades i universitàries que necessiten ingressos.
Però sabíeu que aquesta pràctica comporta uns riscos per a les donants? No, àixò no és massa conegut. No és el mateix donar esperma que òvuls, per variar les dones ho tenim més complicat!
Doncs sembla que la donació presenta uns efectes secundaris. Entre un 5% i un 10 % pateixen una greu hiperestimulació ovàrica que provoca gran dolor que, en ocasions, exigeix hospitalització, problemes renals, possible infertilitat futura i, fins i tot, la mort.
Aquest és un problema desconegut per a la majoria de les persones que mirem cartells i anuncis en els mitjans de comunicació sol·licitant donants... Pel que sé aquest és un efecte però segur que han d'haver alguns altres perquè el tractament previ a l'extracció d'òvuls és hormonal.
Si mireu les entrades que hi ha als buscadors veureu com es passa per sobre aquest tema dels efectes secundaris. Serà igual a les clíniques?

8 comentaris:

Anònim ha dit...

No tenia ni idea. Em sembla molt fort. Gràcies per la informació. La faré estesa, sobretot a les persones susceptibles de caure en aconseguir "diners fàcils" sense tenir en compte aquest perjudici per la seva salut.
Continua així Lucia, és important que aquests temes surtin a la llum. Jo t'agreixo...

Anònim ha dit...

Felicitats pel bloc!!
m'animaré a visitar-lo periòdicament!!
una abraçada

Anònim ha dit...

Doncs precisament ahir em va dir la meva filla que es volia fer donant d'òvuls! (deu ser la mateixa Universitat) ja ho havia comentat alguna vegada, però de franc, ara com és cobrant... Els calerons són molt llaminers! També havíem parlat dels efectes secundaris, li tornaré a parlar. Gràcies!

Anònim ha dit...

Crec que el comentari que fas es molt desafortunat, per la confusió que pot generar a moltes dones. Si consultes las webs de qualsevol dels centres mèdics especialitats expliquen aquestes possibles complicacions. Parlar de “infertilitat futura, complicacions greus i fins i tot la mort” amb els percentatges que dius es com a mínim poc seriós. A mes la donació si que esta regulada (llei 14/2006) on es diu serà altruista i nomes es compensaran les molèsties (916€). Has de pensar que darrera una donació (i per moltes dones no es únicament per diners) hi ha un projecta de vida de moltes parelles que han de recórrer a aquestes tècniques per poder tenir fills. Et prego que t’informis per poder donar una informació fiable. Pots fer-ho el següent enllaç.
http://www.gencat.cat/salut/depsalut/html/ca/dir2161/donoocreprec.pdf

Montse & Carles ha dit...

Crec que estàs molt desinformada. Primer de tot dir que l'anòmim anterior té raó, la donació per les molésties és d'uns 900€.
I el que dius del perill de mort, UFF!!! cada dia hi ha moltes dones que es sotmeten a una punció ovàrica, i no passa res.
Crec que moltes de les dones que fan donació d'ovuls ho fan altruistament i no pels diners, moltes d'elles són estudiants de medicina o infermeria.
Gràcies a aquestes dones moltes parelles poden fer realitat el seu somni de ser pares.
Espero que t'informis millor abans de publicar una informació de la qual no en tens massa coneixements.
Montse

Anònim ha dit...

Sóc una dona a la que li acaven de dir que ha de fer-se una FIV amb donant d'ovuls. He entrat a internet a buscar informació i un dels enllaços que he trobat ha estat aquest. Com pots comprendre m'ha fet molt mal que algú publiqui aquestes coses sense coneixements com diuen anteriorment.
Ja es prou dur passar per aquest trangul, perquè a més gent com tu desanimi a possibles donants.

Mercè

Isa ha dit...

Jo ja havia sentit això dels efectes secundaris, i de fonts fiables, de professionals.
Sóc universitària i prefereixo guanyar-me els calers donant classes particulars que donant òvuls.

Em sap molt de geu per les que no poden tenir fills, i conec persones properes que tenen o han tingut aquest problema. I en uns casos han adoptat i en altres han esperat.

Una parella va trigar 5 anys a tenir el seu primer fill. i ara estan esperant el tercer, de vegades és un problema d'estrès, i no tant de esterilitat.

A més de ser un tractament perillòs per la donant, tampoc es garanteix el desenvolupament del fetus per la que rep.

Anònim ha dit...

Na tarda....estava llegintel post i els comentaris i m'he quedat un poc esperverada.... . La meva dona i jo ens ha passat pel cap passar pel tractament de fertilitat en el que una de les dues donaria l'ovul a l'altre però segons que dieu és perillós i no es garanteix el desenvolupament del fetus....no voldria posar en perill la meva vida ni la de la meva dona per tenir un fill i tampoc ho voldria a la d'una tercera... . N'esteu 100% segurs d'aquestes dades? Què vol dir que no es garanteix el desenvolupament del fetus? D'altra banda en aquest procés algú sap si hi ha manera de saber qui a donat a llum i que per tant el fill es propi i qui n'és la mare biològica? Vull dir si s'arribés a conèixer la identitat de la mare biològica i aquesta volgués recuperar el seu fill quina possibilitat o quines eines i drets té la mare que li ha donat a llum per a mantenir-lo amb ella? Gràcies.