dimarts, 13 de febrer del 2007

L'abstenció al referendum portugués

He rebut un comentari molt interessant sobre l'alta abstenció en el referendum sobre l'avortament a Portugal. Em deien si la baixa participació podia ser deguda a que quan es tracta d'un tema que afecta a les dones no hi participem. No sé que pensar. És poden donar diferents supòsits.
En primer lloc pot ser que les mateixes dones no ens mobilitzem perquè no ens interessa la política. Cosa que no acabo d'entendre ja que es tracta d'un tema que afecta directament a les dones i a la nostra llibertat de decidir sobre el nostre cos. Penseu que pot ser així?
Una altra possibilitat és que no anessin a votar els homes. Pot ser que a molts no els cridés l'atenció decidir sobre una cosa que no els afecta. Encara que totes sabem que ells també decideixen amb nosaltres aquest tema, en molts casos. Un altre aspecte a discutir és si ho han de fer o no... ja que moltes pensem que es tracta d'una decisió de les dones.
En tercer lloc hauriem de reflexionar en el tret eminentment catòlic de la realitat portuguesa, fet que dificulta un debat públic amb doble moral entre el reconeixement d'un dret i la criminalització de la seva materialització. Això pot fer que moltes persones no acabin d'entrar a decidir ni en positiu ni en negatiu i abstenir-se en el seu dret al vot.
Per últim, està el tema que més em preocupa i que compartim en el nostre panorama polític. La inhibició de molts ciutadans i ciutadanes a l'hora d'acudir a les urnes a decidir temes molt importants per la vida de totes i tots, sigui quin sigui el tema a votar. Em refereixo a l'alta abstenció que, habitualment, acompanya els referendums i que són una mostra clara de deixar en mans de la classe política els assumptes que es presenten a consulta. Vol dir això que no ens interessa o que pensem que ja estan les institucions per decidir-ho? Pensem que amb votar a les eleccions ja no hem de dir res més? No ens interessa la democràcia per res més que donar el nostre vot a les persones que ens han de representar? No crec que sigui així però hauriem d'encetar una reflexió sobre aquest punt i esbrinar, en la mida del possible perquè no responem majoritàriament quan es planteja una pregunta a la ciutadania.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Penso que malauradament el tema podria ser més de fons. Tot i que aquests factors que indiques afecten i molt, crec que el ciutadà i la ciutadana del carrer no hi confia gaire en la política, o més bé no hi creu gaire en els polítics. M'imagino que la societat portuguesa no ha de ser molt diferent a la nostra. Situacions com les de Marbella o d'altres municipis d'Espanya no ajuden gaire. Jo encara hi confio. No sóc militant de cap partit, però si simpatitzant. Penso en la política i en la participació més o menys activa de la ciutadania com única forma d'avançar cap una societat més avançada i justa. S'hauran de buscar fórmules perquè la gent també hi confii, i que uns pocs corruptes no facin malbé l'esforç i la feina de molta altra gent que hi creu i treballa cap una societat mé solidaria i digna

Tercera Edad ha dit...

Hola LUCIA yo también lamento lo que tu, en la política y pienso que si las personas que pueden tuviera mas ganas de trabajar por el pueblo no se daría tatos caso de corrupción ,pero creo que tenemos que confiar porque hay muchos políticos muy competentes, ,yo siempre digo que hay de todo en la viña del señor , tenemos que seguir confiando haber si conseguimos ser un PAIS ejemplar un saludo ENCARNA