dimecres, 7 de març del 2007

Petita història del 8 de març


Sempre hem associat el 8 de març a la mort de 129 dones a una fàbrica del tèxtil a Nova York, oi? Doncs fa uns anys em vaig assabentar que aquest fet era cert però que aquest no és, ben bé, l'origen de la commemoració del Dia Internacional de les Dones. Segons algunes historiadores aquell incendi es va produir el dia 25 de març i no el 8 que era diumenge.
En realitat, sembla que la celebració del 8 de març es déu a una socialista, Clara Zetkin, que va proposar a la Internacional Socialista de Dones, la commemoració d'un dia dedicat a reivindicar el dret al vot de les dones. Era l'any 1910.
Aquesta idea ja tenia un precedent, el Women Day, que des de 1908 celebraven les sufragistes americanes amb la mateixa intenció el darrer diumenge de febrer.
L'any 1911 Austria, Alemània, Dinamarca y Suècia commemoren el dia 19 de març com a Dia Internacional de les Dones i, finalment, el 8 de març de 1914 Alemània, Suècia y Rú ssia a proposta d'aquestes últimes.
Una altra coincidència amb el 8 de març, les dones russes es van aixecar davant la manca d'aliments i van iniciar el moviment revolucionari que acabaria el mes d'octubre. Sembla que aquest fet instaura definitivament aquest dia.
Finalment, l'any 1975, l'ONU va declarar el 8 de març Dia Internacional de les Dones, però amb la següent argumentació que no parla dels fets de Rússia:
"El Día Internacional de les Dones va ser proposat per primer cop per Clara Zetkin, una representant de la Conferència de Dones Socialistes, celebrada a Copenhague l'any 1910. La proposta va arribar a l'inici d'un període de gran transformació social i política al món. Europa estava a l'inici de la I Guerra Mundial, els imperis colonials d'Àsia i Àfrica estaven patint les primeres commocions de la revolta nacionalista, i a Nordamèrica, el moviment pel sufragi femení estava questionant algunes de les pressumpcions de les relacions humanes, La crida de Clara Zetkin a les dones per a aunar la seva lluita per la igualtat de drets amb la lluita per preservar la pau mundial va trobar un cor sensible. Quan es va commemorar el primer Dia Internacional de les Dones, l'any 1911, més d'un milió de dones va participar-hi públicament demanant a més del dret al vot i a ocupar càrrecs públics, el dret a treballar, a l'ensenyament vocacional i la fi de la discriminació en el treball". No sentiu aquestes reivindicacions encara avui en dia?

Feliç 8 de març, dones!!!!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Encara que una vegada m'ho vas explicar... és un bon apunt perquè crec que molta gent desconeix d'on prové aquesta reivindicació. Amb el teu blog aprenent molt.
Moltes felicitats a totes!